Köpölyözés

Köpölyözés

A köpölyözés egy ősi természetgyógyászati módszer, melyet dermato-vákuum reflexológiának is neveznek. A legkorábbi talált feljegyzés szerint Egyiptomban már i.e. 1550-ben használtak köpölyt. A kínai és a görög írásos emlékekben is szerepel, mint gyógyító eljárás.

Mi a köpöly?

Harang alakú csésze, melyet manapság üvegből, műanyagból és szilikonból készítenek. Korábban bambuszt vagy állatok szarvát használták fel.
Hogyan működik?
A köpölyözést a bőrön végezzük, helyi- és távoli (reflexes) hatást váltunk ki vele. A csészében vákuumot hozunk létre, mely hatására helyileg javul a vér- és nyirokkeringés. A bőr élénk piros lesz, olykor előfordulhat véraláfutás is. A szövetek anyagcseréje megélénkül.
A reflexes hatás magyarázatának alapja a Head-zóna elmélet, mely szerint a gerincvelőből kilépő egy-egy ideggyök egyes bőr-, szerv- és izomterületeket lát el, összekapcsolva ezeket. Tehát a bőrön keresztül hatni tudunk az azonos ideg által ellátott távolabbi szervekre.
Alkalmazása a mozgás során
A mozgásszervi panaszok mindig együtt járnak kötőszöveti és izom feszülésekkel, letapadásokkal, melyek negatív hatással vannak a funkcióra, olykor fájdalmasak. Ezen területeken alkalmazva a köpölyöző masszázs segíti a szövetek regenerálódását, ami a fájdalom csökkenését és a funkció javulását eredményezi.
Nagyobb testtájakon alkalmazva kifejezetten megkönnyíti a munkánkat, főleg a csípőtáji panaszoknál alkalmazzuk előszeretettel, kombinálva más terápiás módszerekkel.
A kezeléshez szilikon köpöly áll rendelkezésünkre, mellyel biztonságosan és hatékonyan kivitelezhető a hideg köpölyöző terápia. A művelet olykor fájdalommal és a bőr átmeneti elszíneződésével jár, ám jótékony, felszabadító hatása szinte azonnal észlelhető.

Kinek nem ajánlott?

1) Nem javasolt a köpöly alkalmazása: haemophilia, leukémia, rosszindulatú vérszegénység, thrombophenia, vagy a vér más megbetegedéseinél (szigorúan tilos a köpölyözés).
2) Túlságosan érzékeny bőrfelületeken, valamint olyan helyen, ahol fekély vagy duzzanat van.
3) Nagyobb méretű erek környékén, a szív pulzálásának táján, nyirokmirigyek táján (az állon, a nyak oldalsó részén, a hónaljban, a kulcscsont mélyedésében, a lágyék táján, stb.) (lásd az 5. ábrát).
4) Daganatok, külső sebek, törések, visszértágulás, hegek táján, lymphatikus tbc-nél, amikor az erek túlságosan közel vannak a bőr felszínéhez.
5) Olyan helyeken, amelyek túlságosan közel vannak az érzék- és a nemi szervekhez.
6) Terhesség, menstruáció alatt, aktív tbc, pszichikai zavar, izomgörcs esetén.
7) Magas vérnyomás, közepes és súlyos szívbetegségek, szívelégtelenség, légzési elégtelenség esetén.
8) 3 éven aluli gyerekek esetében.
cukorbetegség esetén

Ára : FDM Fájdalomkezelés + köpöly : 5000.-Ft

Debrecen, Domb utca 1 sz.
Debreceni Belvárosi Jógastúdió