Trigger pont és fascia lazítás

Trigger pont és fascia lazítás

Mi az a trigger pont?

Debrecen, Domb utca 1 sz.
Debreceni Belvárosi Jógastudió

A trigger pont olyan borsószem vagy almamag nagyságú csomó a vázizomban, amely nyomásra érzékeny, és fájdalmat sugároz ki a test többi részére. Ez a fájdalmas csomó idővel az izom megrövidüléséhez is vezethet. A trigger pontok azonban lehetnek feszültségmentesítő, kioldó gombok is izomzatában, ha megfelelő kezelést kapnak.
Ha viszont nem kapnak, akkor az izmokban kialakuló fájdalomkiváltó csomók lesznek, amelyek a legtöbbször nem nagyobbak egy borsószemnél, és jól kitapinthatók az izomzatban. Pontosabban tapintáskor almamagszerű alakot kell keresni az izomban. Ezek a trigger pontok olyan érzékeny feszültségpontok az izomban, amelyek helyüktől függően egy meghatározott területre kisugárzó fájdalmat okozhatnak teste különböző részein. Ezért lehet az, hogy fájdalma okozója nem is ott van, ahol a fájdalmat érzi. Ezzel szemben a tenderpontok – amelyek szintén izomcsomók – „csak” helyi fájdalmat okoznak.

Kevésbé tudományosan, és jóval közérthetőbben ezek a feszültségpontok kis almamagszerű dudorok, púpok az izomban, amelyek nyomásra fájnak. A gondot az okozza, hogy az izom vérellátása és anyagcseréje ezekben a púpokban nem megfelelő. Ezek a görcsben lévő csomók leginkább a leggyakrabban igénybevett izmok (csípő, hát, váll, nyak) közepében jelennek meg. Kialakulhatnak azonban bármely izomban teste többszáz helyén.
A jó hír az, hogy ezeket a trigger pontokat nagyon hatékonyan lehet kezelni fizioterápiás technikákkal. A kezelés gyakran azonnal észrevehető fájdalomcsillapítást eredményez.
3 féle stádiumban fordulhatnak elő trigger pontok
⦁ A tenderpont még kezdetleges, kialakulóban lévő trigger pont. A mindennapi mozgást nem zavarja. Tapintása viszont már helyi fájdalmat okoz, de még nem sugárzik ki.
⦁ A látens trigger pont a megszokott mozgást nem zavarja. Tapintásra fájdalmas, de a kezelt beteg által azonban korábban még nem érzékelt fájdalom, amely már kisugárzik egy adott területre.
⦁ Az aktív trigger pont, aminek a fájdalmát már a páciens a vizsgálat előtt is érzékelte, és ki is sugárzik egy meghatározott területre. Az aktív triggerpontok véglegesen megváltoztathatják az izomszálakat, ezáltal az adott izmot is. Az eredmény pedig helytelen tartás kialakulása, és ebből kifolyólag az izom illetve az általa áthidaló izület kóros terhelése, mely gyakran krónikus fájdalommal jár, valamint a mozgás különféle korlátozásait okozza.
A helyi (tenderpontok) vagy kisugárzó (triggerpontok) fájdalmat okozó izomcsomók további problémája, hogy a csomó miatt rövidül az izom, ami még tovább fokozza az izomzat feszülését. Ez pedig további panaszokat okozhat. Ilyen panaszok lehetnek pl.
⦁ az ín túlterhelése a feszülő izom miatt,
⦁ meniscus és porcsérülés;
⦁ porckopás;
⦁ különféle gerincpanaszok, porckorong problémák;
⦁ fejfájás, fogfájás, arcfájdalmak;

Ilyen panaszaid vannak?

A trigger pont terápia segíthet panaszaid enyhítésében.
Trigger pont terápia – mellékhatások nélküli fájdalomcsillapító

Miért jó ?

⦁ Mellékhatások nélküli,
⦁ A trigger terápia segítségével mérsékelheti, és akár meg is szüntetheti akut és krónikus izom és ízületi fájdalmait, és növelheti sportteljesítményét is.

A fájdalmát csökkentenéd?
Vagy edzéseredményeit javítanád?
Hogyan hat?

⦁ A kezelt, fájdalmas pontra (trigger pont, tenderpont) irányuló rányomás, amely ha a megfelelő ponton történik, akkor egy vagy néhány alkalom után oldja az izom merevségét, és csökkenti a fájdalmat.
Kezdetleges, látens vagy már aktív trigger pontod van?
⦁ A kezelés eredményessége szempontjából nagyon nem mindegy.
⦁ Ez is azt mutatja, hogy izomproblémájával minél hamarabb fordul szakemberhez, izomzata annál hamarabb, és annál könnyebben jön helyre és lesz panaszmentes.
Izomzatában trigger pontok alakulhatnak ki
⦁ akut vagy krónikus túlterhelésre, pihenés nélküli kifáradásra
⦁ az izmok gyors kihűlése miatt
⦁ valamilyen sérülés miatt
⦁ túlzott vagy állandó stressz hatására
⦁ ízületi gyulladás is okozhatja panaszait
⦁ helytelen testtartás is vezethet izomcsomók kialakulásához
Mindezek az okok csökkenthetik az izomszövet véráramlását, és ez egy trigger pont kialakulásához vezet. A kötőszöveti lerakódás ismét csökkenti a véráramlást – önfenntartó, fájdalmas, ördögi kör alakul ki.

Ezek közül mi okozhatja panaszaid?

Trigger pont kezelés

A trigger pont masszázs során a terapeuta összecsomósodott, összegubancolódott, bekötött, feszülő izomrostjait igyekszik kigubancolni, kisimítani, utána pedig nyújtani. Ezzel nemcsak izomfájdalmát enyhíti, hanem izmai trigger pont előtti hosszát és rugalmasságát is visszaadja. Ezáltal jóval kisebb lesz majd az esélye egy izomsérülésnek vagy izomszakadásnak.
Fontos azonban, hogy a trigger pont nem izomgörcs, mert a görcs az izom teljes hosszúságú megfeszülése, a trigger pont pedig „csak” egy bekeményedett csomó az izmon.
A trigger pont kezelés menete
⦁ A kórelőzményre vonatkozó célzott kérdésekkel a terapeuta először elemzi a kiváltó tényezőt és így a trigger pontokat. Itt kulcsfontosságú megtalálni az első triggert, mivel ez lehet az egész triggerláncolat okozója. Nyomással, illetve célzott tapintással a terapeuta észleli a megfelelő izomszövetben a fájdalmat okozó pontot. Rendkívül fontos, hogy a páciensnek fel kell ismernie a fájdalmat. Gyakran fájdalomcsillapító pontok és a tényleges fájdalomhelyek távol vannak egymástól.
⦁ Ezt követően fascia lazitással kilazítja az egymás alatt elhelyezkedő izomrétegeket.
⦁ Az izmok megfelelő kilazítása után a fájdalmas, vagy a fájdalmat kiváltó izom trigger pontját nyomja meg, és egyenletes nyomás alatt tartja. Ez a nyomás fájdalmas. (Ez az ára a csomó vérkeringésbe való visszakapcsolásának.) Látens és tényleges trigger pontnál ki is sugározhat a fájdalom. Egy idő után azonban azt veszi majd észre, hogy a fájdalom csökkenni kezd, majd el is múlik. Ezzel együtt az izom is lazul, simul, nyúlik. A kezelés során a trigger pont megnyomására és az izom megfeszítésére többször is sor kerül, és a fájdalom egyre csökken, majd a végén azt veszi észre, hogy megszűnik.
⦁ Ezután következik az izom nyújtása, simítása.
A kezelés sikeressége azon fog múlni, hogy kisugárzott fájdalomnál képes lesz-e felismerni azt, és megtalálja-e a feszültség csökkentéséhez a kiváltó trigger pontot.
A siker, azaz a fájdalomcsillapítás gyors, de a teljes terápia több kezelést igényelhet,
de jelentős a terápiás siker a trigger pont terápiájának is. Kimutatták, hogy rendszeres stretching gyakorlatokkal és mérsékelt állóképességi edzéssel (például nordic walking, kerékpározás, kocogás, úszás, valamint a jóga) a fellépő trigger pontok az izmokban kialakulásuk megelőzhető és a meglévőek oldhatóak.
⦁ A kezelés nehézségét adja és szépségét fokozza, hogy egy-egy fájdalmat több különböző izomban kialakuló feszültségpont is táplálhat.
⦁ A masszázs önmagában kevés, mert a trigger pont kioldása nélkül a feszültség forrása továbbra is megmarad.
A trigger pont kezelés alkalmazása:
⦁ fájdalmas testartásra
⦁ nyaki illetve hátfájdalomra
⦁ ínhüvely fájdalomra
⦁ gerincferdülésre
⦁ porckorongsérvre
⦁ hátfájdalom kezelésére,
⦁ nyakfájdalomra,
⦁ térdfájdalomra, íngyulladásra és egyéb mozgásszervi betegségeken túl, pl.
⦁ fogfájásra (ha fogorvosa nem találja fájdalma okát, akkor könnyen lehet, hogy az izom csomósodása, feszülése okozza),
⦁ fejfájásra, szédülésre
Az izomban kialakult csomó oldása mellett a testfelismerés és testtudat képzése, a siker egyik fontos eszköze.

Kinek nem jó a kezelés?

⦁ Csontritkulás 2,5
⦁ Cukorbetegség
⦁ Daganatos betegnél
⦁ Gyulladt víszér
⦁ törés,műtétek után
⦁ friss seb
⦁ trombózisveszély,véralvadás gátló szedése
⦁ bőrbetegségek
⦁ súlyos gerincferdülés
⦁ becsípődés
⦁ törött csigolya
⦁ akút gyulladás vagy gyanúja
⦁ súlyos instabilitás
⦁ krónikus izomgyulladás
⦁ terhesség
⦁ rheumatoid és más arthritis

Ára: Fascia lazítás +Triggerpont kezelés 60 perc —-5000.-Ft

Debrecen, Domb utca 1 sz.
Debreceni Belvárosi Jógastudió