Iyengar jóga

Iyengar jóga

A metódusról

Miért az IYENGAR jóga?

A metódus B. K. S. Iyengar (ejtsd: „ájengár”) indiai származású jógi tanításán alapszik és az ő nevét viseli. A módszer egyik fő központi eleme az egyvonalúság: ha a test a pózokban (ászanákban) bizonyos vonalakat követ, akkor biztonságosan tudsz maximális eredményt elérni a hajlékonyság és az erőnlét terén.

Szekvenciálás

A pózok egy adott logikai menet szerinti egymásra építése változatosságával garantálja a szisztematikus, biztonságos és egyenletes fejlődést.

Egy másik fontos aspektus a szekvenciálás, azaz a pózok egy adott logikai menet szerinti egymásutáni gyakorlása, mely változatosságával garantálja a szisztematikus, biztonságos és egyenletes fejlődést.
Az órákról általánosságban elmondható, hogy egyszerűbb pózokkal indulnak, majd fokozatosan következnek a haladóbb ászanák, végül az óra relaxációval végződik, amely időnként légzőgyakorlatot is tartalmaz.

Eszközök

Az eszközök használatával egészségügyi állapotodtól, egyéni struktúrádtól, erőnléttől és hajlékonyságtól függetlenül is biztonságosan és precízen tudsz gyakorolni.

Annak érdekében, hogy egészségügyi állapotodtól, egyéni struktúrádtól, erőnléttől és hajlékonyságtól függetlenül is biztonságosan és precízen tudj gyakorolni, alkalmanként eszközöket is használunk (pl. fatégla, blokkok, pokrócok, heveder, fal, stb.). A haladó órákon ezek inkább az ászanák hosszabb ideig történő kivitelezésének megkönnyítésére és az akciók elmélyítésére szolgál.

Az Iyengar védjegy Minden okleveles Iyengar jóga oktató magas színvonalú képzésben részesül minimum 5 évig – ez az egyik oka annak, hogy az Iyengar Jóga™ az egyik legelterjedtebb módszer a világon. Amikor ezzel a védjeggyel találkozol, azt jelenti, hogy egy kezdő okleveles oktató minimum három évig járt rendszeresen Iyengar Jóga™ órákra, amit egy kétéves oktatóképzés és két szigorú vizsga követett. A Junior és Senior oktatók további hosszú éveken át gyakoroltak és képezték magukat, és számos vizsgát tettek le. A védjegy használatához minden okleveles Iyengar Jóga™ oktatónak kötelessége fenntartani saját szakmai fejlődését. Az Iyengar Jóga™ védjegy a kiválóságot, a jóga világos és mély megértését garantálja.