Köpölyözés

 

köpölyözés egy ősi természetgyógyászati módszer, melyet dermato-vákuum reflexológiának is neveznek. A legkorábbi talált feljegyzés szerint Egyiptomban már i.e. 1550-ben használtak köpölyt. A kínai és a görög írásos emlékekben is szerepel, mint gyógyító eljárás.

Mi a köpöly?

Harang alakú csésze, melyet manapság üvegből, műanyagból és szilikonból készítenek. Korábban bambuszt vagy állatok szarvát használták fel.

Hogyan működik?

A köpölyözést a bőrön végezzük, helyi- és távoli (reflexes) hatást váltunk ki vele. A csészében vákuumot hozunk létre, mely hatására helyileg javul a vér- és nyirokkeringés. A bőr élénk piros lesz, olykor előfordulhat véraláfutás is. A szövetek anyagcseréje megélénkül.

A reflexes hatás magyarázatának alapja a Head-zóna elmélet, mely szerint a gerincvelőből kilépő egy-egy ideggyök egyes bőr-, szerv- és izomterületeket lát el, összekapcsolva ezeket. Tehát a bőrön keresztül hatni tudunk az azonos ideg által ellátott távolabbi szervekre.

Alkalmazása a mozgás során

A mozgásszervi panaszok mindig együtt járnak kötőszöveti és izom feszülésekkel, letapadásokkal, melyek negatív hatással vannak a funkcióra, olykor fájdalmasak. Ezen területeken alkalmazva a köpölyöző masszázs segíti a szövetek regenerálódását, ami a fájdalom csökkenését és a funkció javulását eredményezi.

Nagyobb testtájakon alkalmazva kifejezetten megkönnyíti a munkánkat, főleg a csípőtáji panaszoknál alkalmazzuk előszeretettel, kombinálva más terápiás módszerekkel.

A kezeléshez szilikon köpöly áll rendelkezésünkre, mellyel biztonságosan és hatékonyan kivitelezhető a hideg köpölyöző terápia. A művelet olykor fájdalommal és a bőr átmeneti elszíneződésével jár, ám jótékony, felszabadító hatása szinte azonnal észlelhető.

 Kinek nem ajánlott?

1) Nem javasolt a köpöly alkalmazása: haemophilia, leukémia, rosszindulatú vérszegénység, thrombophenia, vagy a vér más megbetegedéseinél (szigorúan tilos a köpölyözés).

2) Túlságosan érzékeny bőrfelületeken, valamint olyan helyen, ahol fekély vagy duzzanat van.

3) Nagyobb méretű erek környékén, a szív pulzálásának táján, nyirokmirigyek táján (az állon, a nyak oldalsó részén, a hónaljban, a kulcscsont mélyedésében, a lágyék táján, stb.) (lásd az 5. ábrát).

4) Daganatok, külső sebek, törések, visszértágulás, hegek táján, lymphatikus tbc-nél, amikor az erek túlságosan közel vannak a bőr felszínéhez.

5) Olyan helyeken, amelyek túlságosan közel vannak az érzék- és a nemi szervekhez.

6) Terhesség, menstruáció alatt, aktív tbc, pszichikai zavar, izomgörcs esetén.

7) Magas vérnyomás, közepes és súlyos szívbetegségek, szívelégtelenség, légzési elégtelenség esetén.

8) 3 éven aluli gyerekek esetében.

cukorbetegség esetén

 

 

Ára  : FDM Fájdalomkezelés + köpöly    : 4000.-Ft

Debrecen, Domb utca 1

Gaál Tünde