Jakab Ákos

Néhány éves útkeresés után a jógával 2012 elején találkoztam és ez olyan meghatározó volt számomra, hogy azonnal tudtam: megtaláltam, amit kerestem, a jóga ezentúl szerves része lesz az életemnek. Azóta gyakorlok nap mint nap, egyre fokozódó érdeklődéssel. Ezt az inspirációt az Iyengar metódus irányába elsősorban Csendes Erzsébet személyének és alázatos tanításának köszönhetem, akitől azóta is tanulok.

Szintén a 2012-es esztendőben kezdtem el tanulni prof. Timcsák M. Gézától és Zoltai Miklóstól, melynek hatására jelentkeztem a Magyar Jóga Akadémia jógaoktatói képzésére, ahol Selmeci Ági és Csongor is a tanáraim voltak. A képzés során tovább mélyült az érdeklődésem a jóga egészére és az Iyengar metódus irányába egyaránt.

2014-ben végeztem, mint programtervező informatikus a Debreceni Egyetemen, majd mivel évek óta érdekeltek az alternatív- és keleti, konvencionális- és holisztikus egészségtudományok, a keleti filozófia és mozgáskultúra illetve lélektan, egyszerre jelentkeztem a Debreceni Egyetem Népegészségügyi karának gyógytornász szakirányú négy éves egyetemi képzésére és a Kevin Gardiner, illetve Répássy Erika szervezésében induló negyedik hazai Iyengar jógaoktatói képzésre.

2017-ben Introductory II. szintű Iyengar jóga oktatói minősítést szereztem, ezt követően kezdtem el oktatni Debrecenben.

Folyamatosan tanulok különböző magyar és világszinten elismert külföldi oktatók hazai workshopjain, óráin, hiszen a jóga egy életen át tartó vándorút és tanulás, és célom, hogy egyre mélyebb és finomabb megértések születhessenek bennem, amik kibontakozhatnak a tanításban is. Számomra a jóga egy olyan iránytű, ami az élet minden területén megmutatja, mi a helyes, és egy boldogabb, teljesebb létminőséghez segít hozzá. A testi, lelki, szellemi, szociális és spirituális teljességhez, egészséghez vezet, melyre ebben a rohanó világunkban egyre nagyobb és nagyobb szükség van. A jóga azoknak való, akik szilárd elhatározással szeretnének és hajlandóak tenni magukért, legyen szó akár lelki-, szellemi-, magánéleti-, egészségügyi- vagy bármilyen egyéb jellegű probléma megoldásáról, vagy épp csak megelőzni szeretnék ezeket, hiszen a jógagyakorlás ezekre közvetlenül vagy közvetve mind kihat. Meggyőződésem, hogy a jóga minden ember számára mankó lehet, vallástól, nemtől, egészségügyi állapottól, földrajzi vagy társadalmi helyzettől függetlenül.

„A hatha jóga a legtöbb ember számára testi gyakorlatok rendszereként ismeretes. Ugyanakkor tartsd szem előtt, hogy a jóga nem csak és nem elsősorban testi munka, hanem az emberi lény legbensőbb rétegének, az átmannak, azaz az önvalónak a kiterjesztése az emberi létezés mindegyik rétegébe.” (Kevin Gardiner)

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Telefon: 70/535-8290

A Iyengar-jóga

A Iyengar (ejtsd “ájengár”) yoga a hatha jóga egyik módszere, az élete végéig gyakorló és aktívan tanító B.K.S. Iyengar jógamester tanítására épül.

Egyik legfőbb műve, a Jóga új megvilágításban, ma már klasszikusnak számít. Tanítása mélyen Patandzsali ősi jóga szútráira, bölcseleteire épül. B.K.S. Iyengar jógagyakorlása és több mint 70 éves oktatási tapasztalata felmérhetetlen innovációt eredményezett a jógaművészet és tudomány területén.

A módszer rendkívül precíz és intelligens. Biztonságos és szisztematikus fejlődést biztosít egyéni javítással, különböző segédeszközök használatával az egyéni adottságokhoz alkalmazkodva. A változatos szekvenciák egyaránt fejlesztik az erőnlétet, stabilitást, flexibilitást és a koncentrációt.

„A szavak nem tudják kifejezni a jóga teljes értékét. Meg kell tapasztalni.”
B.K.S. Iyengar

Bellur Krishnamachar Sundararaja (B.K.S.) Iyengar 1918-ban született Indiában. Gyermekkorában maláriában, tífuszban és tuberkolózisban szenvedett. 16 évesen találkozott a jógával testvére házassága révén, akinek férje, Sri T. Krishnamacharya kezdte oktatni. 18 évesen kezdett tanítani az indiai Pune-ban. B.K.S. Iyengart, vagy ahogy tanítványai hívják, “Guruji”-t (jelentése: tanító, mester) fáradhatatlan gyakorlása vezette a különböző ászánákban (pózokban) való felfedezésekhez és azok tökéletesítéséhez. 95 évesen is naponta több órán át gyakorolt, ászánáit kimagasló precizitás, szépség és könnyedség jellemezte. Hitvallása szerint a rendszeres gyakorlás integrálja a testet, az elmét és az érzelmeket.

Guruji tanítása először 1966-ban látott napvilágot a Light On Yoga (Jóga Új Megvilágításban) című első könyvében, ami azóta 18 nyelven jelent meg. Tanítása Patandzsali Jóga Szútráira épül, központban a precizitás és a meghatározott vonalak alapján felépített ászánák állnak. 1975-ben nyílt meg jógaközpontja az indiai Punában, amit néhai feleségéről, Smt. Ramamani Iyengarról nevezett el. Legidősebb lánya, Geeta és egyetlen fia, Prashant is itt oktat.

B.K.S. Iyengar módszere a világhírű hegedűművésszel, Yehudi Menuhinnel való megismerkedését követően vált ismertté nyugaton. Ma már a világ számos országában, szigorú követelmények mentén képzik az Iyengar metódust követő jógaoktatókat. A komplex oktatási rendszernek köszönhetően minden egyes Iyengar jógaoktató személyében garancia arra, hogy Guruji tanítása a legtisztább formában kerül átadásra.

A metódus teljes rendszerként közelíti meg a fizikai, mentális, érzelmi és spirituális fejlődést; egészséget, vitalitást, mentális tisztaságot, bölcsességet és érzelmi higgadtságot eredményezve. Az Iyengar jóga a fizikai realitást használja, hogy megismerjük az elmét és igazi valónk legmélyebb rétegeit. Az ászánák végtelen tökéletesítése teszi lehetővé az intelligencia fejlődését és a koncentrációra való képességünket, illetve annak fenntartását.

Guruji 2014. augusztus 20-án, 95 évesen hagyta el fizikai testét. Rendkívül produktív élete során 14 könyvet írt a jóga különböző aspektusairól, melyek több nyelven és számos kiadásban megjelentek, és ma is meghatározó művek a témában. Örökségének megőrzésén több ezer Iyengar jóga oktató munkálkodik az egész világon.

Guruji tanításait lánya, Geeta, és fia, Prashant viszik tovább, akik mindketten apjukhoz hasonlóan nemzetközileg elismert szaktekintélyek, és egész életüket az Iyengar jóga fejlesztésének és tanításának szentelik. Képzéseiket a világ minden tájáról folyamatosan látogatják jógaoktatók és tanítványok.

forrás: http://iyengar.hu